TOMMY McLAIN – MOVING TO HEAVEN

Artiest info
bandcamp
 

Voor de plaat die we hier gaan bespreken moeten we terug in de tijd gaan maar een muzikant die slechts weinigen kennen maar die een grote invloed heeft gehad op groepen en artiesten die in de jaren ’60 grote hits hebben gescoord. We hebben het over singer-songwriter Tommy McLain die zijn roots had in de swamps van Louisiana, de blijvend moerassige veengrondgebieden. Daar ontstonden de muziekgenres ‘swamp blues’, ‘swamp pop’ en ‘swamp rock’ via songs die indertijd in de hitlijsten werden gezongen door bands als ‘Little Feat’ en ‘Creedence Clearwater Revival’ of iemand als Tony Joe White die als bijnaam ‘The Swamp Fox’ kreeg.

Tommy McLain’s bekendste song was “Sweet Dreams” uit 1966, een door Don Gibson geschreven tearjerker-countryballad die hijzelf opnam in 1955 en een echte hoeksteen werd voor het ‘swamp pop’-genre. Deze song werd nadien ook nog opgenomen door o.a. Roy Orbison in 1967 op zijn plaat “Roy Orbison Sings Don Gibson”, Tammy Wynette, Emmylou Harris, ‘Elvis Costello & The Attractions’ en ‘Chet Atkins & Mark Knopfler’ op hun album “Neck And Neck” uit 1990.

In 2003 bracht Tommy McLain in eigen beheer zijn album “Moving To Heaven” uit, een zeldzaam stukje muziekgeschiedenis van Louisiana. Hij liet er 500 cd’s van printen die hij uitsluitend tijdens zijn live shows aan de oevers van de Mississippi-rivier aan het aanwezige publiek probeerde te verkopen. Eén van die CD’s werd jaren later in een tweedehandswinkeltje op de kop getikt door niemand minder dan Elvis Costello die een grote fan werd van de sound en de songs van Tommy McLain.

De eerste commerciële plaat van Tommy McLain verscheen echter pas in 2022, veertig jaar na de start van zijn muzikale carrière. “I Ran Down Every Dream” werd toen uitgebracht door het bekende ‘Yep Roc Records’-label. Aan de opname van de dertien songs op die plaat werd meegewerkt door o.a. Elvis Costello, Nick Lowe, Ed Harcourt, Augie Meyers, Van Dyke Parks, Steve Riley en Ivan Neville. Het succes van die plaat zorgde ervoor dat er hernieuwde interesse was bij het grote publiek voor zijn album “Moving To Heaven” uit 2003, dus besliste zijn platenlabel om een digitale re-release van die plaat voor eind juni 2024 te regelen en die cd hebben wij hier nu in de stereo zitten om u wat nader over dit werk te informeren.

Er zijn echter geen video’s beschikbaar van de tracks op deze plaat, dus hebben we enkel de openingstrack bijgevoegd met een ‘spoken word’-introductie door Tommy McLain zelf waarin hij zijn levensverhaal vertelt. Om u een idee te geven van zijn sound hebbben we dan maar beslist om twee nummers uit zijn album “I Ran Down Every Dream” op video bij te sluiten met eerst het liedje “I Hope” en daarna een audiovideo van de song “No Tomorrows Now”.

De nu 84-jarige Tommy McLain zingt alle tien songs op “Moving To Heaven” en hij speelt ook zelf alle instrumenten in op gitaren, basgitaar, drums, keyboards, fiddle en lap steel. Dean Mathis speelde enkel op piano bij de titeltrack en de knappe ballad “Cold In This House”. De backing vocals bij de liedjes werden ook door Tommy ingezongen, samen met albumproducer en opnameleidster Carol Skaggs. De songs uit deze plaat die ons het meest bevielen zijn “Miracles”, de ballad “High Class Fool (King Herod)”, “You’re Not Dancing To Wings On A Dove” en het grappige “Radio Maria Theme Song”. In oktober 2007 werd Tommy McLain opgenomen in de ‘Louisiana Music Hall Of Fame’.

(valsam)